Konsert: St. Croix strykekvartett

Søndagskonsert i Glasshytten på Blaafarveværket

St. Croix Strykekvartett_web

FRA FOLKEMUSIKK TIL KUNSTMUSIKK

Gaathaug, Grieg og Kvandal – tre norske komponister som har funnet inspirasjon i folkemusikken. Med ulike innfallsvinkler og impulser fra samtiden har de skapt unike verk som presenterer klassisk norsk musikk på sitt beste.

St. Croix strykekvartett har latt seg fascinere av folkelig musikk funnet i eget område, og laget egne arrangementer av danser fra Schodsbergs notebok. Konserten presenterer en reise i tid, fra ball på festningen i Halden til urfremføring av en splitter ny kvartett, spesialskrevet for dette ensemblet.

Vi ønsker deg velkommen til en allsidig konsert med historiske anekdoter, festlig musikk og urfremføringen av Gaathaugs strykekvartett nr. 12.

Program:
Strykekvartett nr. 12 av Morten Gaathaug (urframføring)
Fem miniatyrer op. 43 av Johan Kvandal
Dansemusikk fra Schodsbergs notebok, arrangert av kvartetten
Strykekvartett i F-dur av Edvard Grieg

Medvirkende:

Inga Gorset er en aktiv musiker på barokk, klassisk og moderne fiolin. Hun har vært stipendiat i Oslo Filharmonien, og nylig vært solist med og ledet Oslo Kammerorkester. Inga brenner for kammermusikk og tverrfaglig utveksling. I 2020 og 2023 produserte Oslo Nysirkus og Inga en forestilling med klassisk improvisert musikk og nysirkus med tilskudd fra Kulturrådet. Hun har spilt konsert på Les Invalides i Paris i regi av Orkester Nord, og i 2023 inviterte de henne for å spille en egen konsert der hun improviserte preludier og ekstranummer på Barokkfest. Hun er spesielt opptatt av frihet i musikken, og har et sterkt ønske om å bringe klassisk improvisasjon tilbake på agendaen.

Ingrid Wisur er en klassisk fiolinist, født og oppvokst i Fredrikstad. Etter endte masterstudier i musikk har hun etablert seg som frilansmusiker med base i Fredrikstad og Oslo. Ingrid liker godt utfordringene og den musikalske variasjonen frilanslivet byr på, og erfaringene hennes de senere årene inkluderer diverse frilansoppdrag som kammer-, orkester- og solomusiker i Norge og Sverige. Med det anerkjente kammerorkesteret Trondheimssolistene har hun medvirket i mer enn 70 produksjoner og hun har forøvrig erfaring fra både musikaler, spel, danseforestillinger og symfoniorkesterkonserter.

Olav Løland har spilt på på festivaler rundt omkring i landet, blant annet i Ålesund, Elverum, Fredrikstad og Oslo. Han har vunnet kammermusikkonkurransen på Norges musikkhøgskole, og prispengene benyttet gruppen til å dra på kammermusikkundervisning i utlandet. Olav har tidligere vært konsertmester på Ungdomssymfonikerne, og hatt korte svippturer innom tidligmusikkmiljøet i Norge. Han er en allsidig kunstner, og svært opptatt av å formidle gammel tekst i ny form. Nylig fullførte han sin mastergrad i klassisk musikk ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, og der spesialiserte han seg på tverrfaglig utveksling og fremførte Terje Vigen av Ibsen som enmannskompani med egenarrangert musikk. Olav har virket som vikar i Den Norske Operas Orkester i Oslo.

Anina Kristine Radotina har tråkket sine barnesko på kulturskolen i Fredrikstad. Med celloen ved hennes side har hun vunnet en rekke stipender og priser, og vært solist med ensembler som Det Norske Blåseensemble, Oslo symfoniorkester, Oslo kammerorkester og Østfold symfoniorkester. Som frilanser er Radotina å se i mange av landets orkestre deriblant Oslo-Filharmonien, Den Norske Opera og Ballett og Harmonien i Bergen. Kammermusikken har vært en fast følgesvenn og inspirasjonskilde, og Anina brenner for å skape noe nytt i samklang med andre.

Fri entré.

Informasjon om musikerne og foto er lånt fra https://stcroixstrykekvartett.com/.