Kittelsen-museet

Med utsikt over hele Modum, Tyrifjorden og Ringerike ligger Kittelsen-museet majestetisk plassert på Skuterudhøyden (350 m.o.h.) på Koboltgruvene. Her kan du oppleve en av Norges største samlinger av eventyrkunstnerens originaler.

Theodor Kittelsen (1857–1914) er en kunstner de fleste har et eller annet forhold til. Tusser og troll, tegninger og treutskjæringer, malerier og snurrepiperier. Kittelsen var en multikunstner, og om du vil se beviset på akkurat det, bør du komme hit til Kittelsen-museet.

Er du glad i eventyr, nisser og troll, eller kanskje du vil la deg skremme litt av Nøkken og Pesta? Da er Kittelsen-museet verdt et besøk. Her er det også en liten butikk med et stort utvalg av bøker om Kittelsen – og Blaafarveværkets spesialproduserte Kittelsen-suvenirer.

Hvert år har vi også en separatutstilling i Kittelsengalleriet i kjelleren. I 2024 er det Ingvild Eiring som skal vise sine dioramaer her. Klikk her og les mer om den utstillingen.

Det nye Kittelsen-museet

Til 2021 sesongen var den nybyggede inngangen på Kittelsen-museet ferdig. Blaafarveværkets Kittelsen-samling vokser stadig i antall, og det nye inngangspartiet gir større utstillingsareal for samlingens ca. 100 Kittelsen-verk. Samlingen er blitt skapt gjennom 30 år og rommer flere hovedverker, som blant annet Nøkken som hvit hest fra 1909 og Bergtrold fra 1905.

Det nye inngangspartiet huser også billettsalg, butikk med et stort utvalg Kittelsen-suvenirer – og til og med et meditasjonsrom med spektakulær utsikt over hele Modum, Tyrifjorden og Ringerike.

Historien

Historien om Kittelsen-museet på Koboltgruvene startet i 1987, da Kittelsens gjenlevende barn, Nanna og Helge Theodor, banket på hos Blaafarveværket. Kunne vi tenke oss å bygge et permanent museum for Kittelsens kunst? Til gjengjeld skulle de donere en rekke gjenstander som var i familiens eie. Og selvfølgelig kunne vi det. Dette skjedde også samtidig med at Blaafarveværket arbeidet med å gjenreise og gjøre tilgjengelig de tekniske minnene på Koboltgruvene. Derfor var det naturlig at et bolighus for gruvearbeiderne, med den majestetiske beliggenheten på Skuterudhøyden, ble reist som et nasjonalt Kittelsen-museum.

21. mai 1993 ble museet høytidelig åpnet av Kong Harald V. Siden den gang har vi bygget opp samlingen med en rekke malerier og tegninger gjennom årlige innkjøp til museet. Her kan du se hovedverk som Nøkken på hvit hest, 1909, Nyttårsny, 1905, Husmand, 1913 og Bergtrold, 1905. Humoristen Kittelsen kommer frem i verker som Nisser og dverge bygger i berget, 1907, og Å hutte tu! 1903. Flere verker som eies av Sparebankstiftelsen DNB, er også deponert til museet og kan sees her.

Se også

Barn i Koboltgruvene

Barnas gruvetur

Gruvebutikk med turistinformasjon, Koboltgruvene

Gruvebutikk med turistinformasjon

Gruvekroa, Koboltgruvene

Gruvekroa

Barn ser på utstilling i gruvemuseene, Scheidehuset, Koboltgruvene.

Gruvemuseene

Fra Gruvesafari i Koboltgruvene

Gruvesafari

Historisk gruvetur

Dagbrudd i Nordgruvene, med blåse som markerer første malmfunn. Tone Steinsvik som ser utover. Koboltgruvene.

Jakten på kobolten

Dagbrudd i Nordgruvene, med blåse som markerer første malmfunn. Tone Steinsvik som ser utover. Koboltgruvene.

Nordgruvene Rundt

Sydgruvene, Koboltgruvene. Kultursti

Sydgruvene Rundt