Jakten på kobolten

I anledning 250-årsjubileet for funnet av koboltmalm i 2022 fant vi gjennom forskning stedet der den første malmholdige steinen ble funnet.

Fakta
Hvor Koboltgruvene (utendørs)
Passer for Voksne
Varighet 1,5 time
Tilrettelagt for Gående (Terrengrullestol og barnevogn går)

I Bergmesterstuen på Gruvetråkka kan du se en utstilling om Ole Witloch. Dette er mannen som fant koboltmalm på Skuterudåsen i 1772, den første jakten på kobolten! Gjennom arkivet vårt har vi en god pekepinn på hva Ole Witlochs eiendeler var da han gikk bort. Slik kunne vi gjenskape hans miljø.

Følg vår kultursti Nordgruvene Rundt, opp til funnstedet. Ny forskning kaster lys over funnet i 1772 og prøvedriften i de påfølgende årene før anleggelsen av Blaafarveværket i 1776. Ved hjelp av historiker og forsker Bjørn Ivar Berg kan vi nå med stor sikkerhet, i jakten på kobolten, markere akkurat hvor det første funnet ble gjort. Stedet er markert i dagbruddet på Nordgruvene. Se etter en oransje blåse!

Kulturstien Nordgruvene Rundt går langs dagbruddene. Rundturen er tilpasset voksne og er ca. 2 km lang. Underveis opplever du flotte utsiktspunkter og kommer tett på den delen av gruvedriften som ikke forgikk under jorden. Turen er skiltet så man kan gå selv.

Se også

Barn i Koboltgruvene

Barnas gruvetur

Gruvebutikk med turistinformasjon, Koboltgruvene

Gruvebutikk med turistinformasjon

Gruvekroa, Koboltgruvene

Gruvekroa

Barn ser på utstilling i gruvemuseene, Scheidehuset, Koboltgruvene.

Gruvemuseene

Fra Gruvesafari i Koboltgruvene

Gruvesafari

Historisk gruvetur

Kittelsenmuseet på Koboltgruvene

Kittelsen-museet

Dagbrudd i Nordgruvene, med blåse som markerer første malmfunn. Tone Steinsvik som ser utover. Koboltgruvene.

Nordgruvene Rundt

Sydgruvene, Koboltgruvene. Kultursti

Sydgruvene Rundt