Historisk gruvetur

Bli med på vår mest populære guidede tur. Historisk Gruvetur i Koboltgruvene er spekket med historie og spenning – og passer best for barn og voksne fra 10 år og oppover. Høydepunkter på turen er blant annet det «svevende» glassgulvet og den 32 meter lange underjordiske hengebroen.

Fakta
Hvor Koboltgruvene, Malmveien 620, 3370 Vikersund
Passer for Fra 10 år
Varighet 1,5 time
Tilrettelagt for Rullestol
Når går turen kl. 12, 14 og 16
Pris voksen 249,-
Pris barn 4-15 år 160,-
Barn u/ 4 år gratis

Guidingen starter på Gruvetråkka – midt i gruvelandskapet. Deretter følger guiden vår gruppen ned til inngangen til Koboltgruvene, og her får du på deg den obligatoriske hjelmen. Inne i fjellet er det ca. 4 grader. Allikevel: Hele turen går på gangbaner og kan fint oppleves fra rullestol. Og vil du bli med på tur, men ønsker ikke å trå ut på hverken glassgulvet eller hengebro, er det null problem problem.

Nede i gruven «Clara Stoll» går vi gjennom en 200 meter lang transporttunnel inn til malmåren i fjellet. Underveis får du en innføring i teknikkene som ble brukt til å lage de mange gruvegangene, uttak av den koboltholdige malmen – og den kjemiske prosessen fra malm til ferdig koboltblått pigment.

Du passerer sjakter som gir følelsen av Koboltgruvenes enorme dimensjoner. I Sjakt 10 Syd er det for eksempel nesten 25 meter under taket, mens i Kormannsjakt ser du bunnen 40 meter nedenfor!

Glassgulv

400 meter inne og 50 meter under bakken i Koboltgruvene ligger en av våre nyeste attraksjoner – klar til å bli tråkket på. Det underjordiske glassgulvet i Edvard Sjakt er det første i sitt slag i Norden. Da vi rensket sjakten kom vi, 20 meter nede, til et originalt tregulv fra gruvedriften på 1800-tallet. Men hvordan skulle vi få vist det frem? Da fikk direktør Tone S. Steinsvik en idé: Hva med å legge et glassgulv i løse luften? Etter et spleiselag med lokale bedrifter ble det mulig – og du kan nå trå rett ut i sjakten.

Noen får et sug i magen når de ser tregulvet 20 meter under seg, men det er ingen grunn til å føle seg utrygg. Konstruksjonen er bygget og nøye testet for å tåle åtte tonns (!) vekt. Glassgulvet er det eneste i sitt slag – og et spennende og spektakulært element på denne populære gruveturen.

Billetter:
På denne turen kan vi ta med maks 30 personer per tur. Sikre deg billett ved å reservere plass på
e-post: gruvetur@blaa.no eller tlf: 32 77 88 60 (fra kl. 11-17).

Se også

Barnas gruvetur

Gruvebutikk med turistinformasjon

Gruvekroa

Gruvemuseene

Gruvesafari

Jakten på kobolten – jubileumstur

Kittelsen-museet

Nordgruvene Rundt

Sydgruvene Rundt