Koboltgruvene og Kittelsen-museet

Blaafarveværket består av en rekke kulturminner som formidler en viktig fase i norsk industrihistorie. Verket var på 1840-tallet Norges største bergverksdrift med betydelig eksport til verden generelt og Europa spesielt.

Koboltgruvene og Kittelsen-museet ligger på Skuterudåsen og strekker seg over et tre kilometer langt område. Koboltfunnet i Modum i 1772 ble startskuddet for et verdensomspennende industrieventyr. Det unike kulturlandskapet er formet av gruvearbeiderne som for hånd tok ut millioner av tonn med stein fra fjellet. Koboltgruvene og Kittelsen-museet er tilrettelagt og godt tilgjengelig.

Riksantikvar Hanna Geiran uttalte 21. mai 2022 følgende: "Det [Blaafarveværket] er et veldig viktig sted i norsk historie - og også internasjonal historie. [...] Det var lenge glemt, dette industrieventyret. Det er løftet fram, og nettopp det at vi jubilerer og feirer funnet av kobolten er jo utrolig interessant - og det er viktig at flere får kunnskap om det."

Kittelsenmuseet på Koboltgruvene

Kittelsen-museet

Gruvekroa, Koboltgruvene

Gruvekroa

Dagbrudd i Nordgruvene, med blåse som markerer første malmfunn. Tone Steinsvik som ser utover. Koboltgruvene.

Nordgruvene Rundt

Sydgruvene, Koboltgruvene. Kultursti

Sydgruvene Rundt

Barn ser på utstilling i gruvemuseene, Scheidehuset, Koboltgruvene.

Gruvemuseene

Gruvebutikk med turistinformasjon, Koboltgruvene

Gruvebutikk med turistinformasjon

Dagbrudd i Nordgruvene, med blåse som markerer første malmfunn. Tone Steinsvik som ser utover. Koboltgruvene.

Jakten på kobolten

Vaktmann

Titteskapelser – dioramaer i Kittelsengalleriet

Historisk gruvetur i Koboltgruvene

Bli med på en spennende tur inn i Clara Stoll. Gå i gruvearbeidernes fotspor og lær om historien der den ble skapt. Svevende glassgulv og underjordisk hengebro er høydepunkter! Les mer og book billetten din nå.

Barn i Koboltgruvene

Barnas gruvetur

Fra Gruvesafari i Koboltgruvene

Gruvesafari

Åpningstider

11. mai - 21. juni
tirsdag og onsdag 12-15
lørdag og søndag 11-17
22. juni - 18. august
hver dag 11-17
19. august - 22. september
tirsdag og onsdag 12-15
lørdag og søndag 11-17

En åtte kilometers kjøretur på den gamle Malmveien fra Blaafarveværket er starten på dette eventyret oppe på åsen. Malmveien ble bygget i 1836 for å frakte malm fra Koboltgruvene ned til Blaafarveværket, og var i sin tid en av landets mest trafikkerte veier.

I dag går veien i nøyaktig samme trasé som da den ble bygget, og underveis kan du se både vakkert kulturlandskap og «trollet» i Overnskreia. Koboltgruvene, som på midten av 1800-tallet var Norges største arbeidsplass, er et fantastisk område som åpenbarer seg når du kommer opp. Det må bare oppleves.

Skal du besøke Koboltgruvene, og det håper vi jo at du gjør, anbefaler vi å sette av en hel dag. Så mye er det å se og gjøre, rett og slett!

Ta utgangspunkt i Gruvekroa på Gruvetråkka. Her får du all informasjonen du trenger, du kan kjøpe billetter til guidede turer i Koboltgruvene – og vi serverer hjemmelaget mat som kan nytes både ute og inne.

Vi har tre forskjellige guidede turer i Koboltgruvene, og det går turer flere ganger hver dag. Ta en titt her på sidene, og snakk med betjeningen, så finner du den turen som passer deg eller din gruppe!

Gruvetråkka er tunet som er omringet av en rekke bygninger. Scheidehuset, Bergmesterstuen og Marketenteriet er rekonstruert i sin opprinnelige form og omgjort til museer. Her får du et innblikk i arbeidsmetoder og arbeidsredskaper fra gruvedriften, med smakebiter fra vårt rikholdige arkivmateriale. På gruvetråkka ligger også Barnas Verksted og Barnas Hus. Her kan de små prøve seg på snekring, natursti og mye mer.

Koboltgruvene er et fantastisk turområde, og vi har derfor tilrettelagt to kulturstier. Nordgruvene Rundt og Sydgruvene Rundt tar deg med forbi de enorme dagbruddene og felshaugene. Du får også oppleve uforglemmelige utsiktspunkter med panoramautsikt mot Tyrifjorden og Vikersundbakken.

DNT har merket en 11 km lang sti helt fra Haugfoss og opp til den ubetjente turisthytten Koboltkoia – idyllisk plassert på Nordgruvene. Det er også en svært interessant kultursti som tar deg til de gamle boplassene i området.

Kittelsenmuseet ligger også her ved Koboltgruvene. Dette bygget var i sin tid bolig for gruvearbeiderne, mens den i dag skaper en eventyraktig ramme rundt utstillingen for vår nasjonalkunstner Theodor Kittelsen. Rett bak museet står en turistkikkert som gir deg en vanvittig panoramautsikt over Modum, Tyrifjorden og Ringerike. Hvilken bedre måte å hedre en av våre største norske naturskildrere?

Arrangementer

Ingen arrangementer å vise akkurat nå...

Jubileumsåret 2022

norefjell_blaa-39_52832078084_o

Koboltgruvene og Kittelsen-museet

116

Haugfoss