Koboltgruvene og Kittelsen-museet

Koboltgruvene strekker seg over et tre kilometer langt område i Skuterudåsen. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet selve grunnlaget for Blaafarveværket. Det unike kulturlandskapet er formet av gruvearbeiderne som for hånd tok ut millioner (!) av tonn med stein fra fjellet. Området er tilrettelagt og godt tilgjengelig.

blaa_18072019_0235-attr-sydgruvene

Sydgruvene Rundt

36

Gruvemuseene

DSC_0009

Gruvebutikk med turistinformasjon

DSC_0021

Kittelsen-museet

DSC_0030

Gruvekroa

blaa_18072019_0351-attr-nordgruvene-rundt

Nordgruvene Rundt

Historisk gruvetur

Vår mest populære guidede tur, Historisk Gruvetur, i Koboltgruvene er spekket med historie og spenning!

24-attr-barnasgruvetur

Barnas gruvetur

Blaa_3404_B

Gruvesafari

IMG_7758

Jakten på kobolten – jubileumstur

Åpningstider

Sesongåpning 2023
Lørdag 13. mai

En åtte kilometers kjøretur på den gamle Malmveien fra Blaafarveværket er starten på dette eventyret oppe på åsen. Malmveien ble bygget i 1836 for å frakte malm fra Koboltgruvene ned til Blaafarveværket, og var i sin tid en av landets mest trafikkerte veier.

I dag går veien i nøyaktig samme trasé som da den ble bygget, og underveis kan du se både vakkert kulturlandskap og «trollet» i Overnskreia. Koboltgruvene, som på midten av 1800-tallet var Norges største arbeidsplass, er et fantastisk område som åpenbarer seg når du kommer opp. Det må bare oppleves.

Skal du besøke Koboltgruvene, og det håper vi jo at du gjør, anbefaler vi å sette av en hel dag. Så mye er det å se og gjøre, rett og slett!

Ta utgangspunkt i Gruvekroa på Gruvetråkka. Her får du all informasjonen du trenger, du kan kjøpe billetter til guidede turer i Koboltgruvene – og vi serverer hjemmelaget mat som kan nytes både ute og inne.

Vi har tre forskjellige guidede turer i Koboltgruvene, og det går turer flere ganger hver dag. Ta en titt her på sidene, og snakk med betjeningen, så finner du den turen som passer deg eller din gruppe!

Gruvetråkka er tunet som er omringet av en rekke bygninger. Scheidehuset, Bergmesterstuen og Marketenteriet er rekonstruert i sin opprinnelige form og omgjort til museer. Her får du et innblikk i arbeidsmetoder og arbeidsredskaper fra gruvedriften, med smakebiter fra vårt rikholdige arkivmateriale. På gruvetråkka ligger også Barnas Verksted og Barnas Hus. Her kan de små prøve seg på snekring, natursti og mye mer.

Koboltgruvene er et fantastisk turområde, og vi har derfor tilrettelagt to kulturstier. Nordgruvene Rundt og Sydgruvene Rundt tar deg med forbi de enorme dagbruddene og felshaugene. Du får også oppleve uforglemmelige utsiktspunkter med panoramautsikt mot Tyrifjorden og Vikersundbakken.

DNT har merket en 11 km lang sti helt fra Haugfoss og opp til den ubetjente turisthytten Koboltkoia – idyllisk plassert på Nordgruvene. Det er også en svært interessant kultursti som tar deg til de gamle boplassene i området.

Kittelsenmuseet ligger også her ved Koboltgruvene. Dette bygget var i sin tid bolig for gruvearbeiderne, mens den i dag skaper en eventyraktig ramme rundt utstillingen for vår nasjonalkunstner Theodor Kittelsen. Rett bak museet står en turistkikkert som gir deg en vanvittig panoramautsikt over Modum, Tyrifjorden og Ringerike. Hvilken bedre måte å hedre en av våre største norske naturskildrere?

Arrangementer

Jubileumsåret 2022

24-attr-barnasgruvetur

Koboltgruvene og Kittelsen-museet

DSC_0006

Haugfoss