Nordgruvene Rundt

Følg de enorme dagbruddene i området ved det aller første koboltfunnet i 1772!

De enorme steinmassene liggende i ryddige etasjer forteller den klare historien: Her har det vært drevet stort. Underveis i kulturstien går vi praktisk talt i kulturminnene. Her ligger grunnmurer etter bygninger som hadde ulike funksjoner i gruvedriften, og andre spor som viser til utvinningen av malm fra Koboltgruvene.

Denne turen har både tilrettelagte utsiktspunkter underveis og informasjonsskilter ved kulturminnene. Det gjør vandringen til en spennende, lærerik og lett tilgjengelig tur i et særpreget gruvelandskap.

Få med deg den fantastiske utsikten – nedover dagbruddene og mot Gruvetråkka, men også utover bygda og Tyrifjorden. Husker du på å skrive deg inn i boken vår, i postkassen på den lille broen over dagbruddet, er du også med i trekning av premier gjennom året.

På toppen av Nordgruvene ligger «kongesteinene». Du går nemlig i kongelige fotspor her. Se etter oransje inskripsjoner i fjellet fra både Kong Harald V og finansminister von Stemann.

En liten avstikker fra kulturstien tar deg ned til DNTs turisthytte Koboltkoia. Dette er en ubetjent turisthytte med 12 sengeplasser liggende i fantastiske omgivelser på Nordgruvene.

Underveis på rundturen har vi tilrettelagt utsiktspunkter til dagbruddene slik at alle kommer tett på. Disse er også tilpasset elektriske rullestoler. Terrenget og høydeforskjellen på turen gjør at vi anbefaler elektrisk stol.

Se også

Barnas gruvetur

Gruvebutikk med turistinformasjon

Gruvekroa

Gruvemuseene

Gruvesafari

Historisk gruvetur

Jakten på kobolten – jubileumstur

Kittelsen-museet

Sydgruvene Rundt