Blaafarveværket Rundt

Kulturstien Blaafarveværket Rundt er en tilrettelagt tur i et spennende kulturminnemiljø med autentiske tekniske kulturminner, utsiktspunkter og en rekke stoppesteder med informasjon underveis.

Fakta:
Lengde ca. 1,2 km

Rundturen går gjennom Blaafarveværket, videre langs sørsiden av fossen, opp til Haugfosstråkka og over Haugfoss bro før du følger den gamle Malmveien ned nordsiden av Haugfossen til stigerboligen og fergeleiet med flåten. I 2024 er en helt ny flåte i drift.

Vannveien viser vannets vei inn i Blaafarveværket. Haugfossen var kraftkilden og det gikk egen vannrenne inn til Blaafarveværket der vannet ble brukt i smelteprosessene. Du kan følge vannveien fra det flotte utsiktspunktet ved Haugfossen og helt over til det nye utsiktspunktet over Blaafarveværket. Her får du et nytt perspektiv over hele området.

Underveis passerer du gjennom de gamle steinmurene etter kornmøllen som også brukte vannkraften fra Haugfossen.

Haugfosstråkka

På Haugfosstråkka ligger det over 300 år gamle Landhandleriet, Madame Reiffs Butikk og Thranestua kafé hvor du kan nyte en velfortjent vaffel eller pannekake underveis på turen.

Haugfoss Bro ble bygget i 1837 som en del av effektiviseringen av Blaafarveværkets drift. Haugfoss Bro har gjennom årene blitt modernisert flere ganger, senest i 2015 og broen er derfor nå tilnærmet lik slik den så ut for over 150 år siden. Øvre Haugfoss Pukkverk lå på nordsiden av fossen og tok imot malmen fra Koboltgruvene. Det store vannhjulet med en diameter på 6 meter drev de store stemplene som knuste koboltmalmen.

Går man videre nedenfor pukkverket kommer man til Søndre Dalen der den gamle stigerboligen er restaurert. Her bodde blant annet Thora Dalen som satt modell for Edvard Munch da han malte «Morgen» i 1884. Herfra kan du ta deg over Simoa tilbake til Blaafarveværket med flåten. Dermed har du vært «Haugfossen Rundt».

Stien er bratt enkelte steder og vi anbefaler bevegelseshemmede å ha med seg ledsager rundt kulturstien. Elektrisk rullestol anbefales. Flåten er dessverre ikke tilpasset rullestoler. Ved sterk strøm og flom kan ikke flåten benyttes.

PS! Visste du at DNTs tur til Koboltkoia fra Haugfoss kan være en avstikker fra denne rundturen?