Kelim – Orientalsk teppekunst i Tømmerlåven

Allverdens fargeprakt kommer til syne i teppene som vises i Tømmerlåven på Nyfossum i 2024.

Betegnelsen Kelim beskriver selve vevteknikken. Kelimvev er vanlig I Nord-Afrika, Tyrkia, Iran, Afghanistan, Usbekistan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Aserbajdsjan, Georgia, Armenia, Daghestan, Tsjetsjenia, med flere. I Norge og i resten av verden er disse teknikkene også utbredt.

Denne enkle, grunnleggende vevteknikken har eksistert i tusener av år. I Persia, nå Iran, vet vi at mange landsbyer vevde tepper med sine egne, stedstypiske ornamenter som ble deres særmerker allerede for 1000 år siden, og de har eksistert opp til vår tid.

Kelimvev er kunsthåndverket som opprinnelig hørte hjemme blant nomader og landsbyfolk, mindre i byene, og er levende i vår tid. Fra disse kulturene kom det også tepper utført med andre vevteknikker og ulike varianter, med skiftende navn, Soumak, Pallas, Jajim, reversert Soumak, Smetting, Kroting og flere som vi ikke har gode navn på her i landet.

Det ble tradisjonelt vevet ulike former til særegne bruksformål, namakdans-saltposer, khurdjins-transportsekker, sofrehs-spisekleder, ru-korsi– varmetepper, ru-aspi-hestedekkener, bånd til å pynte telt og dyr med, dasdans til å dekke til sengetøyet med i teltene, barband-transportbånd, yolami-teltbånd, mafrash– kisteformede tøysekker, qashoqdan- pose til skjeer, dja-namaz– bønnetepper, chanteh– småvesker til Qur-an, tobakk og munnstykker til vannpiper, fyrstål og liknende, qab-tir-e-kaman-hylster til bue/ senere gevær, qab-e-kheichi, saksehylstre, teppeformater vevd til ugifte pikers brudekister, med flere.

Utstillingen vil vise et rikt utvalg av antikke varianter utført med håndspunnet og plantefarget ull, alle i meget god stand. De fleste teppene vil være til salgs, noen få kun til utstilling.

Er dere en større gruppe anbefaler vi å ta en titt på våre turforslag med grupperabatter.

Se også

Arbeiderbolig nummer 9, Nymoen.

Arbeiderboligen Nymoen nr. 9

Dronefoto av Nyfossum.

Direktørboligen Nyfossum

Ida Lorentzen, fra Nyfossum

Ida Lorentzen museet

Arbeiderbolig nummer 9 på Nymoen.

Nymoen Rundt

Nymoen Skole

Nymoen skole

Stabbursbutikken, Nyfossum.

Stabbursbutikken