Arbeiderboligen Nymoen nr. 9

Arbeiderboligen Nymoen nr. 9 er Blaafarveværkets ubetjente museum for sosialhistorie, og et naturlig stoppested langs kulturstien Nymoen Rundt. En vandring langs de gamle arbeiderboligene i Nymogata gir et bilde av livet til Blaafarveværkets arbeidere og deres familier.

Det vi vet om kvinnenes rolle i hjemmet på Blaafarveværket skriver seg fra en undersøkelse gjort i 1845 på Nymoen av den franske sosiologen, F. Le Play. Kvinnene på Nymoen arbeidet primært i hjemmet, men også noe lønnet arbeid på gårdene i nærheten under høst- og våronn. I hjemmet arbeidet de med å bearbeide lin og ull til klær, luking, vedlikehold og høsting på jordflekken familiene disponerte, mate husdyr og sanking av bær og sopp.

I den originale arbeiderboligen nr. 9 får du se hvordan en fagarbeider ved Blaafarveværket levde. Ta en titt inn i stue, kjøkken og enkekammer – og ikke la deg skremme om du plutselig hører noen som snakker! Her får du historiefortelling både gjennom øyne og ører.

Har du interesse for arkitektur, kan vi virkelig anbefale en runde på Nymoen. Her kan du følge utviklingen av bebyggelsen fra slutten av 1700-tallet og helt frem til i dag.

Også i uthusene ved Arbeiderboligen Nymoen nr. 9 viser vi to håndverksutstillinger: et stolmakeri og et skomakerverksted.

Se også

Dronefoto av Nyfossum.

Direktørboligen Nyfossum

Doktorgården på Nymoen

Ida Lorentzen, fra Nyfossum

Ida Lorentzen museet

Arbeiderbolig nummer 9 på Nymoen.

Nymoen Rundt

Nymoen Skole

Nymoen skole

Stabbursbutikken, Nyfossum.

Stabbursbutikken