Direktørboligen Nyfossum

Et europeisk byhus på Modum

Nyfossum var boligen til Blaafarveværkets tekniske direktør. Herskapshuset er omgitt av en vakker hage – med urter, roser, lysthus og karpedam. I Direktørboligen Nyfossum kan du nyte kunst og historie i grønne omgivelser.

Nyfossum er oppført med empirestilens solide enkelhet for en av Europas fremste fargeprodusenter i 1820-årene: Friedrich Roscher. Han kom til Blaafarveværket i 1822 og flyttet etter hvert inn i bygningen, som siden fulgte stillingen som teknisk direktør.

Herskapshuset er restaurert og innredet slik det kan ha sett ut på Roschers tid og er omgitt av en stor hage med urter, roser, lysthus og karpedam.

Koboltpigmentet sitter i veggene her, bokstavelig talt. Malingen har vi laget selv etter gamle oppskrifter og med ekte pigmenter. Limfargene i de lyseblå rommene er laget med ekte kobolt fra Blaafarveværket.

Hus og hage er fylt med aktiviteter sommeren igjennom. Her kan du også besøke Stabbursbutikken som byr på Blaafarveværkets produkter, hageutstyr, urter og keramikk. Du finner også kaffe og kaker, og i den vakre hagen kan du vandre langs gammeldagse buskroser, det vakre lysthuset og andedammen. Benker og bord innbyr til piknik i det grønne. 

I dag er boligen også et Ida Lorentzen-museum. På vandring gjennom stuer, soverom og barneværelser vil du oppdage Ida Lorentzens nydelige bilder med motiver fra husets kjølige eleganse.

Tømmerveggene i den gamle låven gir en helt spesiell atmosfære for de årlige utstillingene vi viser. Her har kunstnere som Dronning Margrethe II av Danmark, Torvald Moseid, Synnøve Anker Aurdal, Aslaug M. Juliussen, Sidsel Colbiørnsen, Elisabeth Werp, Magne Furuholmen samt orientalsk teppekunst prydet veggene. Det er alltid like spennende å se hvordan kunstnerne utnytter de rustikke rommene fra år til år!

Se også

Arbeiderbolig nummer 9, Nymoen.

Arbeiderboligen Nymoen nr. 9

Doktorgården på Nymoen

Ida Lorentzen, fra Nyfossum

Ida Lorentzen museet

Arbeiderbolig nummer 9 på Nymoen.

Nymoen Rundt

Nymoen Skole

Nymoen skole

Stabbursbutikken, Nyfossum.

Stabbursbutikken