Værket

… det finnes knapt en mer idyllisk plett i det norske sommerhalvåret enn Blaafarveværket – uttalt ved tildeling av utmerkelsen ÅRETS MUSEUM.

Blaafarveværket består av en rekke kulturminner som formidler en viktig fase i norsk industrihistorie. Verket var på 1840-tallet Norges største bergverksdrift med betydelig eksport til verden generelt og Europa spesielt. De gamle bindingsverkshusene fra slutten av 1700-tallet skaper en unik atmosfære som ikke finnes andre steder. Blaafarveværket var en av de teknologisk sett mest avanserte bedriftene på midten av 1800-tallet og er en av de best bevarte teknologiske monumentene i Norge.

Blaafarveværket ligger idyllisk til nedenfor Haugfossen, langs Simoas bredd. Vi er bredt anerkjent for våre årlige kunstutstillinger, søndagskonserter, den hjemmelagde maten og utsalget av unikt, blått glass. Vårt mål er at alle skal ha noe å glede seg til når de besøker oss. I Glasshytten fra 1779 foregikk de kjemiske smelteprosessene, mens den i dag er vår storstue for kulturarrangementer. De tidligere driftshusene - smien, bødtkerverkstedet og møllebygningen - er i dag serverings- og utsalgssteder med historiske utstillinger.

Barnas Bondegård er en populær møteplass for alle generasjoner, og er godt tilrettelagt for nærkontakt med husdyrene som bor på tunet. her finnes både høner, kaniner, geiter, kalver og andre husdyr.

Riksantikvar Hanna Geiran uttalte 21. mai 2022 at Blaafarveværket er et foregangssted for alle i kulturminnevernet når det gjelder vern i bruk og verdiskaping, men også utvikling av kulturmiljø og kulturminner. I utviklingen av industrimuseet Blaafarveværket har det for direktør Tone Sinding Steinsvik vært viktig å skape rom for menneskemøter. På Blaafarveværket er du aldri langt unna en sitteplass der du kan nyte de grønne omgivelsene.

… parkanlegget er tiltalende og idyllisk, og har særpreg med god balanse i dets varierte innhold. Samt at parkanlegget fremstår i tråd med intensjonene for Blaafarveværket, er seg selv, og ikke tilstreber å etterligne en bestemt stilretning eller mote. Anlegget fremstår som særdeles velholdt tatt i betraktning den store slitasjen det medfører å være et av Norges store turistmål - fra dommeruttalelsen i Nordic Green Space Award.

Utenfor Bødtkerkroa på Blaafarveværket.

Bødtkerkroa

Geiter og barn på Barnas Bondegård på Blaafarveværket.

Barnas bondegård

Barnas buldrehule på Blaafarveværket.

Barnas Buldrehule

norefjell_blaa-21_52832079054_o

Den Blå Butikk

Museumsbutikken, bokhandelen i maleriutstillingen på Blaafarveværket.

Museumsbutikken

Blid betjening i Turistinformasjonen på Blaafarveværket.

Turistinformasjonen

Glasshytten på Blaafarveværket.

Glasshytten

Nedre Farvemølle på Blaafarveværket

Nedre Farvemølle

Haugfossen med vannhjul

Blaafarveværket Rundt

Kunstutstilling på Værket

Utstillingen “Alle snakker om skogen” på Blaafarveværket i 2024 vil vise et bredt utvalg motiver skapt av norske kunstnere på 1800-tallet, som hver på sin måte har gitt oss passasjer inn i skogens vidunderlige verden.

Alle snakker om skogen – 2024

Åpningstider

11. mai - 21. juni
tirsdag - søndag 11-17
mandag stengt *
* mandag 2. pinsedag 11-17
22. juni - 18. august
hver dag 11-17
19. august - 22. september
tirsdag - søndag 11-17
mandag stengt

Blaafarveværket er det gamle industriområdet langs elva Simoa, som gjennom 50 år er forvandlet fra en samling falleferdige bygninger til en av Norges best besøkte turistattraksjoner. Her får du servert industrihistorie, kunstutstillinger og opplevelser for alle generasjoner – i skjønn forening og grønne omgivelser.

Den kjemiske foredlingen fra malm til blåfarge fant sted på selve Blaafarveværket. Etter å ha kjørt malmen med hest og kjerre fra Koboltgruvene til Haugfoss, og knust i pukkverket ved elven Simoa, ble den fraktet videre over elven til Blaafarveværket. Her ble koboltmalm, kvarts og pottaske smeltet sammen til blått glass, før den ble malt til et fint, blått fargepigment.

Industriområdet som vokste opp utover 1800-tallet, ble etter hvert til Norges største bedrift. Med over 2000 ansatte på det meste var dette en eventyrhistorie uten sidestykke i norsk sammenheng. Men som kjent tar alle eventyr slutt, og i 1893 var det også snipp, snapp, snute for Blaafarveværket.

Det gamle tømmerhuset er det første som møter deg når du kommer hit til Værket. Her inne finner du informasjon om hele regionen. Her finner du også en liten kiosk, billettsalg (se under!) – og et lite utvalg av våre produkter.
Det er viktig for oss at museet er tilgjengelig for alle. Derfor er det ingen parkeringsavgift eller billett for å komme inn og bruke området. Den eneste billetten du får kjøpt, er til kunstutstillingen. Til og med søndagskonsertene i Glasshytten om sommeren har gratis inngang!

I Glasshytten finner du utstillingen «Blaafarvefabrikken – Fra koboltmalm til blåfarve». Her kan du bli kjent med hele den magiske prosessen som gruvedriften ved Koboltgruvene er bygget på. Fra malm i sten til ferdig, blått fargepigment på Blaafarveværket. I Glasshyttens hovedsal, hvor de store smelteovnene tidligere var plassert, arrangerer vi også konserter. Salen blir i tillegg brukt som fest- og spisesal, og det er rikelig plass (til rundt 300 personer!).

Her var det en gang i tiden – du gjettet det kanskje – bødkerverksted og smie. I dag er imidertid tønner byttet ut med velsmakende måltid. Dette er nemlig blitt selve Kroa på Blaafarveværket, hvor vi serverer herlig hjemmelaget mat fra kjøkkenet vårt.

I hjulhuset stod vannhjulene som drev fargeproduksjonen på Værket. Her kan du få med deg Blaafarveværkets historiske og tekniske produksjonsprosesser. Du finner også en presentasjon av Blaafarveværkets arkivmateriale.

I Farvemøllen ble smelteglasset finknust til blått fargepulver. Her finner du nå «Den blå butikk» – med Skandinavias største utsalg av koboltfarget glass! Her kan du også bli kjent med Blaafarveværkets kundekrets fra hele verden, som er presentert i en permanent samling av gammelt koboltblått glass og porselen.

I denne bygningen ble koboltmalmen renset for arsenikk før den gikk til fargeproduksjonen i Glasshytten. Fra arsenikktårnet er det kort gangavstand bort til den mektige Haugfossen. Opp langs fossen går det en egen gangvei til Haugfosstråkka

Barnas Bondegård er alltid en slager hos de minste. Her finner du en rekke snille dyr, gamle arbeidsredskaper og gårdsbygninger. Et eget nisteområde har den også. For hva er vel koseligere enn å nyte en deilig matpakke mens hønene tripper rundt like ved?

På Blaafarveværket, vis-à-vis Glasshytten, ligger det en hule i fjellet. Noen synes den er litt mystisk. Og i alle år har besøkende, unge som gamle, blitt dratt mot denne hulen – og undret seg hva dette er. Noen spør seg om dette er selve Koboltgruvene? Andre skaper sine egne teorier om hulen, og mange barn mener at trollet bor der. Mystikken lever fremdeles, men bruksområdet er klart: For nå er hulen blitt til BARNAS BULDREHULE! Les mer her!

Blaafarveværkets årlige kunstutstilling har siden 1978 vist skandinavisk kunst av høy kvalitet for et bredt publikum. I utstillingsbygningen har vi egen bokhandel med et bredt utvalg av vår egen kunstlitteratur, kort og plakater.

Vi er opptatt av at Blaafarveværket er et sted hvor du kan være. Derfor bruker vi mye ressurser på å holde det grønt og fint på her. Det store, prisbelønnede parkanlegget har både bord og penger – og er populære steder for piknik og rekreasjon.Her er det også lekeplass for de minste.

På varme dager er badeplassen et fristende tilholdssted, med bade- og fiskemuligheter i elven Simoa.

Bygdetunet med gamle bygninger fra regionen er hjem for den populære Barnas Bondegård, der mange får nærkontakt med dyr for første gang. Her finner du også et eget nisteområde.

Blaafarveværket er omkranset av skjønn natur, og er utgangspunktet for flere kulturstier som er merket – både Haugfossen Rundt og Nymoen Rundt. Dette er spennende og lærerike rundturer i nærområdet som viser mer av Blaafarveværkets historie.

Arrangementer

Jubileumsåret 2022

norefjell_blaa-39_52832078084_o

Koboltgruvene og Kittelsen-museet

116

Haugfoss