Værket

På Værket er det flust av aktiviteter for både store og små. Her finner du den årlige kunstutstillingen, historiske utstillinger om Blaafarveværket, turistinformasjon, hjemmelaget mat i Bødtkerkroa og «Den Blå Butikk». Barnas Buldrehule er et spennende tilbud som alltid slår an hos de minste.

49-attr-boedterkroa

Bødtkerkroa

14-attr-barnasbondegaard

Barnas bondegård

IMG_1650

Barnas Buldrehule

54-attr-blaabutikk

Den Blå Butikk

42-attr-museumsbutikken

Museumsbutikken

93

Turistinformasjonen

Blaa_0054

Glasshytten

Nedre Farvemølle

Nedre Farvemølle

Blaa_6605_copy

Haugfossen Rundt

Utstilling på Værket

Vår verden bygger på myter og sagn. Det er slik vi kan forklare alt det uforklarlige. Utstillingen Mellom 2 Verdener på Blaafarveværket handler om menneskets fantasi og sterke fortellertradisjon, og hvordan flere norske kunstnere gjennom tidene har visualisert mytiske vesener.

Mellom to Verdener

Åpningstider

21. mai - 17. juni
Tirsdag - søndag 11 – 17
Mandag * stengt
* 2. pinsedag 11 – 17
18. juni - 14. august
Hver dag 11 – 17
15. august - 25. september
Tirsdag - søndag 11 – 17
Mandag stengt

Blaafarveværket er det gamle industriområdet langs elva Simoa, som gjennom 50 år er forvandlet fra en samling falleferdige bygninger til en av Norges best besøkte turistattraksjoner. Her får du servert industrihistorie, kunstutstillinger og opplevelser for alle generasjoner – i skjønn forening og grønne omgivelser.

Den kjemiske foredlingen fra malm til blåfarge fant sted på selve Blaafarveværket. Etter å ha kjørt malmen med hest og kjerre fra Koboltgruvene til Haugfoss, og knust i pukkverket ved elven Simoa, ble den fraktet videre over elven til Blaafarveværket. Her ble koboltmalm, kvarts og pottaske smeltet sammen til blått glass, før den ble malt til et fint, blått fargepigment.

Industriområdet som vokste opp utover 1800-tallet, ble etter hvert til Norges største bedrift. Med over 2000 ansatte på det meste var dette en eventyrhistorie uten sidestykke i norsk sammenheng. Men som kjent tar alle eventyr slutt, og i 1893 var det også snipp, snapp, snute for Blaafarveværket.

Det gamle tømmerhuset er det første som møter deg når du kommer hit til Værket. Her inne finner du informasjon om hele regionen. Her finner du også en liten kiosk, billettsalg (se under!) – og et lite utvalg av våre produkter.
Det er viktig for oss at museet er tilgjengelig for alle. Derfor er det ingen parkeringsavgift eller billett for å komme inn og bruke området. Den eneste billetten du får kjøpt, er til kunstutstillingen. Til og med søndagskonsertene i Glasshytten om sommeren har gratis inngang!

I Glasshytten finner du utstillingen «Blaafarvefabrikken – Fra koboltmalm til blåfarve». Her kan du bli kjent med hele den magiske prosessen som gruvedriften ved Koboltgruvene er bygget på. Fra malm i sten til ferdig, blått fargepigment på Blaafarveværket. I Glasshyttens hovedsal, hvor de store smelteovnene tidligere var plassert, arrangerer vi også konserter. Salen blir i tillegg brukt som fest- og spisesal, og det er rikelig plass (til rundt 300 personer!).

Her var det en gang i tiden – du gjettet det kanskje – bødkerverksted og smie. I dag er imidertid tønner byttet ut med velsmakende måltid. Dette er nemlig blitt selve Kroa på Blaafarveværket, hvor vi serverer herlig hjemmelaget mat fra kjøkkenet vårt.

I hjulhuset stod vannhjulene som drev fargeproduksjonen på Værket. Her kan du få med deg Blaafarveværkets historiske og tekniske produksjonsprosesser. Du finner også en presentasjon av Blaafarveværkets arkivmateriale.

I Farvemøllen ble smelteglasset finknust til blått fargepulver. Her finner du nå «Den blå butikk» – med Skandinavias største utsalg av koboltfarget glass! Her kan du også bli kjent med Blaafarveværkets kundekrets fra hele verden, som er presentert i en permanent samling av gammelt koboltblått glass og porselen.

I denne bygningen ble koboltmalmen renset for arsenikk før den gikk til fargeproduksjonen i Glasshytten. Fra arsenikktårnet er det kort gangavstand bort til den mektige Haugfossen. Opp langs fossen går det en egen gangvei til Haugfosstråkka

Barnas Bondegård er alltid en slager hos de minste. Her finner du en rekke snille dyr, gamle arbeidsredskaper og gårdsbygninger. Et eget nisteområde har den også. For hva er vel koseligere enn å nyte en deilig matpakke mens hønene tripper rundt like ved?

På Blaafarveværket, vis-à-vis Glasshytten, ligger det en hule i fjellet. Noen synes den er litt mystisk. Og i alle år har besøkende, unge som gamle, blitt dratt mot denne hulen – og undret seg hva dette er. Noen spør seg om dette er selve Koboltgruvene? Andre skaper sine egne teorier om hulen, og mange barn mener at trollet bor der. Mystikken lever fremdeles, men bruksområdet er klart: For nå er hulen blitt til BARNAS BULDREHULE! Les mer her!

Blaafarveværkets årlige kunstutstilling har siden 1978 vist skandinavisk kunst av høy kvalitet for et bredt publikum. I utstillingsbygningen har vi egen bokhandel med et bredt utvalg av vår egen kunstlitteratur, kort og plakater.

Vi er opptatt av at Blaafarveværket er et sted hvor du kan være. Derfor bruker vi mye ressurser på å holde det grønt og fint på her. Det store, prisbelønnede parkanlegget har både bord og penger – og er populære steder for piknik og rekreasjon.Her er det også lekeplass for de minste.

På varme dager er badeplassen et fristende tilholdssted, med bade- og fiskemuligheter i elven Simoa.

Bygdetunet med gamle bygninger fra regionen er hjem for den populære Barnas Bondegård, der mange får nærkontakt med dyr for første gang. Her finner du også et eget nisteområde.

Blaafarveværket er omkranset av skjønn natur, og er utgangspunktet for flere kulturstier som er merket – både Haugfossen Rundt og Nymoen Rundt. Dette er spennende og lærerike rundturer i nærområdet som viser mer av Blaafarveværkets historie.

Arrangementer

Jubileumsåret 2022

24-attr-barnasgruvetur

Koboltgruvene og Kittelsen-museet

DSC_0006

Haugfoss