2023 Nyfossum: Nomadenes teppekunst

Billett
Voksen 80,-
Inngang alle utstillinger 259,-
Barn u/ 15 år Gratis

Det er ikke lett å forestille seg en kultur, der man ikke har flere ting enn man bærer med seg. I årets utstilling i Tømmerlåven på Nyfossum viser vi 200 tepper fra 100 år fra belutchfolket. Belutschnomadene har alltid hatt sine ferdselsveier i grenseområdene øst i Iran, tidligere Persia, og det vestlige Afghanistan. De drives av dyrenes vandring på vei mot vann og beite.

Sine teppemønstre har de holdt levende fra generasjon til generasjon gjennom kvinnehender. Mønstrene har gått i arv fra mor til datter, for så å bli ført videre inn i neste generasjon. Teppenes materialer er saueull, kamelull og geitehår. Sjelden bomull og silke. Menneskenes vandring styres av dyrenes behov for beite og vann. Kvinnene spinner materialer på en håndtein, mens selve knyttingen og vevingen kun foregår der hvor de har tilhold over en lengre periode.

Belutsjteppene bærer i seg et språk med litt motstand, men sterk lidenskap kan oppleves i nærvær av disse kulturskattene vi i sommer viser i Tømmerlåven på Nyfossum.

Utstillingen består av 200 tepper laget gjennom de siste 100 årene, samlet gjennom flere tiår av samlerne Jan Eskeland og Lars Nygård. Utstillingen i Tømmerlåven på Nyfossum er den største og viktigste kulturmønstringen av orientalsk teppekunst som er vist i Norge.

Se også

Arbeiderbolig nummer 9, Nymoen.

Arbeiderboligen Nymoen nr. 9

Dronefoto av Nyfossum.

Direktørboligen Nyfossum

Doktorgården på Nymoen

Ida Lorentzen, fra Nyfossum

Ida Lorentzen museet

Arbeiderbolig nummer 9 på Nymoen.

Nymoen Rundt

Nymoen Skole

Nymoen skole

Stabbursbutikken, Nyfossum.

Stabbursbutikken