2023 National­museum i Stockholm på Blaafarve­værket

Gjennom 70 malerier fra det svenske Nationalmuseum i Stockholm får du oppleve en kunstutstilling som gir deg glimt av menneskelivet, fra vugge til grav.

Billett
Voksen 179,-
Inngang alle utstillinger 259,-
Barn u/ 15 år Gratis

Sverige er på mange måter vår nærmeste nabo. Men det er fortsatt mye innenfor kunstens og kulturens verden som gjenstår å oppdage. Med 11 kvinnelige og 28 mannlige kunstnere fra Sverige, Danmark og Norge, vil presentasjonen by på gjensynsgleder og nye bekjentskaper.

Omvisning kl. 12.30 hver søndag!

Kjente bilder var viktig og rammeverket i utstillingen består av høydepunkter fra skandinavisk kunst. Her møter vi kunstnere som Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, August Strindberg, Vilhelm Hammershøi, Eilif Peterssen, L.A. Ring, Richard Bergh og Bertha Wegmann. Samtidig er det viktig å presentere kunstnere som kanskje har kommet i skyggen av de mest kjente, men som i sin samtid har vært høyst respekterte. Iblant også høyere enn kunstnere vi i dag kjenner best.

I vår tid er det også blitt økt interesse for kvinnelige kunstnere. Vi er stolte av at 11 av de 39 kunstnere i utstillingen er kvinner. De bidrar med 15 av 70 utstilte verker. Kunstnere som Elisabeth Keyser, Hanna Pauli, Sofie Werenskiold, Anna Boberg og Emma Löwstedt-Chadwick kan for mange være nye bekjentskaper som er verdt å få med seg.

Utstillingens malerier er hentet fra en spennende epoke i kunstens historie. Det eldste maleriet er utført av Hans Fredrik Gude i 1879. Det nyeste er malt av Helmer Osslund i 1910. Vi kan trygt si at vi befinner oss i en tid der brytningene i synet på hva kunst kan og skal være, skapte en gullalder.

Utstilte kunstnere fra Nationalmuseum:

August Strindberg, Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Vilhelm Hammershøi, Carl Fredrik Aagaard, Carl Wilhelmson, Sofie Werenskiold. Hildegard Thorell, Anselm Schultzberg, L.A. Ring, Eilif Peterssen, Hanna Pauli, Helmer Osslund, Ivar Nyberg, Elisabeth Keyser, Axel Jungstedt, Ernst Josephson, Eugéne Jansson, H.F. Gude, Anna Boberg, Oscar Björk, Hugo Salmson, Richard Bergh, Olof Sager-Nelson, Elisabeth Warling, Ingeborg Westfelt-Eggertz, Emma Löwstädt-Chadwick, Bertha Wegmann, Carl Fredrik Hill, Elias Erdtman, John Sten, Ester Almqvist, Nils Kreuger, Ferdinand Hernlund, Robert Thegerström, Axel Lindman, Alfred Bergström, Emma Toll.

Vi er stolte av at kunst og kultur er blitt en del av industrieventyret Blaafarveværket. Med den høye kvaliteten på våre kunstutstillinger skaper vi glede for alle.