Kunstutstilling Værket 2025 – Hans Dahl

Et tema som beskjeftiget kunstnere gjennom hele 1800-tallet var å gi et svar på hva Norge var – hvordan så det ut, hvordan levde menneskene der. Maleriene ble laget i utlendighet, basert på skisser gjort under hjemlige besøk i sommerhalvåret. Dette endret seg mot slutten av 1800-tallet, da billedkunstnere etter hvert ble bofaste i Kristiania og omegn.

Toneangivende kunstnere som Erik Werenskiold, Frits Thaulow og Christian Krohg spilte også en betydelig rolle som aktive samfunnsborgere og sørget for at det etter hvert ble levelige kår for billedkunstnere i Norge. Grunnen ble beredt for hva vi i mer enn 100 år har kalt ”Gullalderens kunstnere” – blant disse navnene finner vi i tillegg til allerede nevnte Krohg, Werenskiold og Thaulow også Munthe, Backer, Kielland, Kittelsen, Skredsvig, Peterssen osv. Disse dominerer de store museene, omtales behørig i enhver oversikt over norsk kunsthistorie og oppnår de høyeste prisene på kunstauksjoner.

Men hva med de malerne som valgte å bli boende i utlandet, som stilte ut og ble premiert på de mest prestisjetunge utstillinger og jevnlig leverte sine motiver til et kjøpesterkt publikum spredt over den hele verden?  Innenfor norsk kunsthistorie vant de i alle fall ingen plass. De har derimot en solid plass innenfor hva vi kan kalle den andre kunsthistorien.

En maler som dyrket et naturskjønt Norge sett fra sin utlendighet var Hans Dahl (1849-1937). Han rendyrket en motivkrets bygget på norsk natur og kultur, alltid utført for at betrakteren skal kunne glede seg over dem.

Behovet for det vakre større enn noen gang.

Vi kan invitere til et forfriskende møte med et Norge skapt til øyets og hjertets glede.


Om Hans Dahl

Hans uafladelige repeterende storleende eller storsmilende kåde bondetøser har intet med Norge eller med kunst at gjøre

JENS THIIS, direktør ved Nasjonalgalleriet 1908–1941

Hans Dahl

f. Hardanger 1849, død i Sogn 1937. Utdannet i Karlsruhe og Düsseldorf 1872–76. Bosatt i Berlin 1888–1919. Årlige sommeropphold i Balestrand i Sogn.