2022 – Bendik Kaltenborn

Plakat Bendik Kaltenborn stiller ut på Kittelsen-museet 2022
Åpningstider
t.o.m. 25 sep: lørdag og søndag 11-17
6.-9. oktober 11-17
16., 23. og 30. oktober 11-17
Billetter
Voksen 80,-
Under 15 år Gratis
Fellesbillett 3 utstillinger 259,-
Sesongkort 3 utstillinger 549,-

Bendik Kaltenborn på Kittelsen-museet

Opplev Bendik Kaltenborns fantasirike og fargesprakende tegneunivers på Kittelsen-museet i sommer!

Bendik Kaltenborn viser oss en verden fullt av humor, mystikk og galskap. Her finner vi fascinerende og elleville situasjoner – som til tider ligger fjernt fra virkeligheten, men som likevel oppleves allment og gjenkjennelige. Som hos Theodor Kittelsen gjenspeiles både fabulerende fortellinger og dagsaktuelle hendelser i Kaltenborns bilder.

Den prisvinnende tegneserieskaperen Bendik Kaltenborn vil skremme vettet av deg.

Audun Mortensen, Klassekampen, 2013

Utstillingen viser et utvalg nye og eldre akvareller og digitaltegninger, samt keramikk som er helt nytt i hans kunstneriske produksjon. Som med tidligere utstillinger og bokutgivelser finnes det ingen rød tråd i utstillingen på Kittelsen-museet men masse korte fortellinger innenfor arkets rammer. Idéer til tegninger kan komme fra overhørte samtaler, hvor ord og setninger kan trigge en hel historie.

Et rufsete univers framstilt med en ren strek. Hadde den vært musikk, ville den vært cool jazz.

Knut Nærum, Serier som vil deg vel, 2009

På hytta finner han roen til å male akvareller. Disse er mye råere – friere – enn hans illustrasjoner. De trenger ikke å passe til en spesifikk artikkel eller publikum, og de krever ingen research. Dermed finnes det ingen regler. For Kittelsen fantes det også en kunstnerisk forløsning idet han kunne slippe fri fra den rammen som en forutgående tekst satte. Selv om folkeeventyrene var hans første store innsats, så var det først med sin egenillustrerte diktning i Lofoten på slutten av 1800-tallet at tegningene og akvarellene fikk det særpreg som ble hans magiske formel – et åpent landskap der alt kan skje.

Theodor Kittelsen har inspirert meg helt grunnleggende fra jeg var liten og gjør det fortsatt, med sine eksepsjonelle stemninger, møte mellom det vakre og groteske, det bekmørke og det komiske. Jeg opplever at han virkelig var forut for sin tid og forbausende moderne i uttrykket, samtidig som han bevarte den gamle folkesjela

Bendik Kaltenborn

Bendik Kaltenborn (f. 1980) er en av Norges fremste og prisbelønte illustratører. Han er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo og Konstfack i Stockholm. I 1997 dannet han tegneseriekollektivet Dongery, sammen med Kristoffer Kjølberg som han gikk i klasse med på videregående skole. Dongery ble etter hvert utvidet med Flu HartbergSindre W. GoksøyrMarius Molaug og Anders Damonso.

Han har deltatt i en rekke utstillinger i inn- og utland, og har hatt prestigefulle oppdrag for blant annet The New Yorker, The New York Times, The Washington Post og Le Monde Diplomatique. Listen slutter ikke der. Han har også illustrert platecover for Todd Terje og bokomslag for Anne B. Ragdes bøker om Æsops Fabler, for å nevne noen. Han har også selv gitt ut bøker som Seks sultne menn (2006), Serier som vil deg vel (2009), Liker Stilen (2013) og Tegning, form og farge (2017), som alle høstet gode kritikker. I 2020 regisserte Kaltenborn kortfilmen Liker stilen, som en del av stipendiatprosjektet «Tegning, form og farge» ved Kunsthøgskolen i Oslo.

… de frodige, detaljrike tegningene hans, med sin uimotståelige koloritt og dynamikk, skinner i alle tilfelle, skapt som de er for å tiltrekke seg oppmerksomhet så vel på urbane vegger som på trykte sider. Kaltenborn er med rette en internasjonal suksess.

Kåre Bulie, Klassekampen

Se også

Barn i Koboltgruvene

Barnas gruvetur

Gruvebutikk med turistinformasjon, Koboltgruvene

Gruvebutikk med turistinformasjon

Gruvekroa, Koboltgruvene

Gruvekroa

Barn ser på utstilling i gruvemuseene, Scheidehuset, Koboltgruvene.

Gruvemuseene

Fra Gruvesafari i Koboltgruvene

Gruvesafari

Historisk gruvetur

Dagbrudd i Nordgruvene, med blåse som markerer første malmfunn. Tone Steinsvik som ser utover. Koboltgruvene.

Jakten på kobolten

Kittelsenmuseet på Koboltgruvene

Kittelsen-museet

Dagbrudd i Nordgruvene, med blåse som markerer første malmfunn. Tone Steinsvik som ser utover. Koboltgruvene.

Nordgruvene Rundt

Sydgruvene, Koboltgruvene. Kultursti

Sydgruvene Rundt