Koboltgruvene – et underjordisk eldorado for alle!
Hvor spennende var det ikke som barn om man kom over en hule eller grotte i naturen? Da måtte man utforske så langt man turte. Som voksne lever nysgjerrigheten videre, men utforsker man de lenger?
Koboltgruvene er stedet å få stilnet nysgjerrigheten. Og da snakker man ikke om en liten hule eller grotte. Denne sveitserosten av et gruvesystem fra 17- og 1800-tallet er i dag Nord-Europas best bevarte besøksgruver. Det er ikke ofte man kan bokstavelig talt gå inn i 250 år gammel industrihistorie. Etter funnet av koboltmalm i 1772 utviklet et industrieventyr av dimensjoner seg, som skulle sette spor i alle verdens hjørner.
Eventyret i Skuterudåsen tok slutt i 1898 men i dag lever eventyret videre. Når du får på hjelm og guiden åpner dørene til Forhåpningsstollen, Clara Stoll og Ludvig Eugen Stoll venter et underjordisk eldorado.
Tre forskjellige turer, tilpasset alle generasjoner, står på menyen. Historisk Gruvetur er universelt utformet og gir innblikk i en historie som fascinerer både store og små. Allerede i det du kommer innenfor dørene til Clara Stoll kjenner du et lite kaldt gufs fra fortiden. Med ca. 5 grader året igjennom får du med en gang følelsen av å være under jorden.
1,5 time med spennende historie, fortalt mens du står midt oppi den, er en opplevelse for livet.
Spektakulært krydder
Selv om gruvene er meget godt bevart, har ikke det stått i veien for litt moderne og spektakulært krydder. Et svevende glassgulv og en 32 meter lang hengebro gir muligheten til å komme enda tettere på dette håndarbeidet som gruvedriften var. 400 meter inne og 50 meter under bakken i Koboltgruvene ligger glassgulvet i Edvard Sjakt, det første i sitt slag i Norden. Da sjakten ble rensket kom man, 20 meter nede, over et originalt tregulv fra gruvedriften på 1800-tallet. Men hvordan skulle man få vist det frem? Da fikk direktør Tone S. Steinsvik en idé: Hva med å legge et glassgulv i løse luften? Etter et spleiselag med lokale bedrifter ble det mulig – og du kan nå trå rett ut i sjakten.
Noen får et sug i magen når de ser tregulvet 20 meter under seg, men det er ingen grunn til å føle seg utrygg. Konstruksjonen er bygget og nøye testet for å tåle åtte tonns (!) vekt.
Som om ikke underjordisk glassgulv var spennende nok er også en 32 meter lang hengebro inne i Koboltgruvene klar til å lose de besøkende gjennom Glück Auf strosse, akkurat der som koboltmalmen ble tatt ut.
Nå er det barnas tur
Det er en selvfølge at barna må få sin egen tur i Koboltgruvene. For mange årstall, navn og historie er ikke alltid fengende for de minste. Men når guiden har de minste i fokus og fjellets skatter, koboltblomst, mineraler, troll og nisser står på agendaen lyser de minste øynene opp.
På barnas gruvetur kan man ta med seg barnevogn og resten av familien for en spennende time gjennom forhåpningsstollen og inn i dagbruddene. Det beste av to verdener kan man si, da gruvedrift ble drevet som dagbrudd, under åpen himmel, før man laget underjordiske tunneler inn til den dyrebare koboltmalmen når teknikk og metoder tillot det.
Ned i dypet!
Det er nesten så man ikke klarer å beskrive dimensjonene med ord når man kommer til gruvesafarien som går inn til hjertet av Koboltgruvene. Her snakker vi om en tre timers tur, en kilometer inn i fjellet og en høydeforskjell på 80 meter. Trapper, stiger, plattinger og platåer er bygget for at man skal kunne få denne opplevelsen.
Her er det haller så store at de kan romme katedraler, det er bergfester på størrelse med «hvalfisker» og 200 år gamle tømmerstokker i dimensjoner som gjør at man ikke helt skjønner hvordan de klarte å lage dette.
En gruvesafari er en unik opplevelse, og med stemningsfull lyssetting av vakre fjellformasjoner og dype sjakter bør man ikke legge igjen mobilkameraet utenfor.
Gruvesafarien er full pakke, en totalopplevelse om du vil. Og med tre timer under jorden er det ganske fantastisk å se dagslyset igjen også når man kommer ut. Da smaker Blaafarveværkets berømte vafler ekstra godt også.
Billetter bestiller du her på nettsiden.