Jubileum på Koboltgruvene – 250 år siden malmfunnet på Skuterudåsen

Høsten 1772 gjorde en mann ved navn Ole Witloch det aller første funnet av koboltmalm på Skuterudåsen. Dette ble starten på Norges største blåfarveværk, som ble etablert her. I år forteller vi historien om den omdiskuterte Witloch og tar dere med ut i gruvelandskapet i «Jakten på funnstedet».

Witlochs funn var startskuddet for en voldsom utvikling. Kobolten skulle bearbeides til et viktig farveprodukt, derfor ble Blaafarveværket anlagt under Haugfossen. Her forteller vi i år ny historie om hvordan dette ble bestemt og bygget i samarbeid med Sølvverket i Kongsberg og den Dansk-Norske stat.

Starten på Blaafarveværket er spennende og vi gleder oss til å vise dere ny forskning der vi kan presentere pioneren Ole Witloch, vise dere det første funnstedet og gi dere innblikk i hva dette betydde videre her lokalt men også for Norge som nasjon.

Aktiviteter

I sommer kan du bli med vår guide på tur til Nordgruvene og «Jakten på funnstedet». Dette et gratistilbud i anledning jubileet. Klikk her og les mer om turen.

Barnas Verksted på Gruvetråkka er utgangspunktet for barneaktivitet i sommer. Her vil våre verter hjelpe til og lære bort god gammeldags snekring, ta med barna en tur på Kittelsen-museet og finne på andre morsomme ting for barna.

Se også

Barnas gruvetur

Gruvebutikk med turistinformasjon

Gruvekroa

Gruvemuseene

Gruvesafari

Historisk gruvetur

Jakten på kobolten – jubileumstur

Kittelsen-museet

Nordgruvene Rundt

Sydgruvene Rundt