Kittelsenmuseet

Med utsikt over hele Modum, Tyrifjorden og Ringerike ligger Kittelsen-museet majestetisk plassert på Skuterudhøyden (350 m.o.h.) på Koboltgruvene. Her kan du oppleve en av Norges største samlinger av eventyrkunstnerens originaler.

Åpent 17., 24. og 31. oktober.

Theodor Kittelsen (1857-1914) er en kunstner de fleste har et forhold til. Tusser og troll, tegninger og treutskjæringer, malerier og snurrepiperier. Kittelsen var en multikunstner, noe du får se i det store spekteret som vises her på Kittelsenmuseet.

Er du glad i eventyr, nisser og troll eller kanskje du vil la deg skremme litt av Nøkken, Pesta og Svartedauen. Da er Kittelsen-museet verdt et besøk. Her er det også en liten butikk med et stort utvalg av bøker om Kittelsen og Blaafarveværkets spesialproduserte Kittelsensuvenirer.

Ombygging på Kittelsen-museet

I 2021 åpner Kittelsen-museet på Koboltgruvene med nybygget inngang. Blaafarveværkets Kittelsen-samling vokser stadig i antall og det nye inngangspartiet vil gi større utstillingsareal for samlingens ca. 100 Kittelsen-verk. Samlingen har blitt skapt gjennom 30 år og rommer flere hovedverker som blant annet Nøkken som hvit hest fra 1909 og Bergtrold fra 1905.

Det nye inngangspartiet vil huse billettsalg, butikk med et stort utvalg Kittelsen-suvenirer og et meditasjonsrom med spektakulær utsikt over hele Modum, Tyrifjorden og Ringerike.

Historien

Historien om Kittelsenmuseet på Koboltgruvene startet i 1987 da Kittelsens gjenlevende barn, Nanna og Helge Theodor spurte Blaafarveværket om vi kunne tenke oss å bygge et permanent museum for Kittelsens kunst. Til gjengjeld skulle de donere en rekke gjenstander som var i familiens eie. Dette skjedde samtidig med at Blaafarveværket arbeidet med å gjenreise og gjøre tilgjengelig de tekniske minnene på Koboltgruvene. Et bolighus for gruvearbeiderne, beliggende på Skuterudhøyden, ble reist som et nasjonalt Kittelsen-museum.

21. mai 1993 ble museet høytidelig åpnet av Kong Harald V. Da kunne man betrakte treskjæringsarbeider som bokskapet, arbeidsbordet, sjakkspillet, papirkurven, to kubbestoler og en rekke friser. Dette var gjenstander Kittelsen viste på utstillinger i sin levetid, men som også fungerte som familiens interiør. I tillegg bestod gaven av personlige gjenstander fra kunstneren, deriblant malesaker.

Senere har vi bygget opp samlingen med en rekke malerier og tegninger gjennom årlige innkjøp til museet. Her kan man se hovedverk som Nøkken på hvit hest, 1909, Nyttårsny, 1905, Husmand, 1913, Bergtrold, 1905. Humoristen Kittelsen kommer frem i verker som Nisser og dverge bygger i berget, 1907, og Å hutte tu! 1903. Flere verker som eies av Sparebankstiftelsen DNB er også deponert til museet og kan sees her.

Rabatt for ungdom:
Er du mellom 13 og 21 år? Klikk her og last ned Bizzy-appen! Den gir deg rabatt på billetter hos oss og andre kulturarrangementer i Viken.

Andre ting du kan se og oppleve på Koboltgruvene