Opplev industrihistorien på

Historisk gruvetur

Vår mest populære guidede tur, Historisk Gruvetur, i Koboltgruvene er spekket med historie og spenning og passer best for barn og voksne fra 10 år og oppover. Høydepunkter på turen er det "svevende" glassgulvet og den 32 meter lange underjordiske hengebroen.

I 2007 åpnet vi Clara Stoll for guidede turer. Siden den gang har denne delen av Koboltgruvene blitt utviklet flere ganger og den Historiske Gruveturen er i dag spekket med opplevelser. En åtte kilometers kjøretur på den gamle Malmveien fra Blaafarveværket er starten på dette eventyret oppe på åsen. Malmveien ble bygget i 1836 for å frakte malm fra Koboltgruvene ned til Blaafarveværket og var i begynnelsen en av landets mest trafikkerte veier. Veien går i dag i nøyaktig samme trasé som da den ble bygget og underveis kan du se «trollet» i Overnskreia og vakkert kulturlandskap.

Hengebro
I 2018 ble turen inne i Clara Stoll til en rundtur. Da åpnet vi hengebroen i Glück Auf Strosse. 32 meter lang henger den midt i malmåren, lyssatt for at du skal oppleve de autentiske kulturminnene som man tidligere ikke har kunnet se som besøkende. Hengebroen er gjort mulig med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Hele denne turen går på gangbaner og kan fint oppleves fra rullestol. Om man vil på tur men ikke ønsker å trå ut på glassgulvet eller gå på hengebroen så er ikke det noe problem.

Guidingen starter på Gruvetråkka midt i gruvelandskapet. Så følger guiden vår gruppen ned til inngangen til Koboltgruvene der du får på deg den obligatoriske hjelmen. Inne i fjellet er det ca. 4 grader.

Første del av Clara Stoll er en rett 200 meter lang transporttunnel inn til malmåren i fjellet. Underveis får du en innføring i teknikkene som ble brukt til å lage de mange gruvegangene, uttak av den koboltholdige malmen og den kjemiske prosessen fra malm til ferdig koboltblått pigment.

Du passerer sjakter som gir følelsen av Koboltgruvenes dimensjoner. I Sjakt 10 Syd er det nesten 25 meter under taket mens i Kormannsjakt ser du bunnen 40 meter nedenfor.

Glassgulv
400 meter inne og 50 meter under bakken i Koboltgruvene ligger en av våre nyeste attraksjoner, klar til å bli tråkket på. Det underjordiske glassgulvet i Edvard Sjakt er det første i sitt slag i Norden. Da vi rensket sjakten kom vi, 20 meter nede, til et originalt tregulv fra gruvedriften på 1800-tallet. Hvordan skulle vi få vist det frem? Ideen om å legge et glassgulv over kom fra direktør Tone S. Steinsvik selv og etter et spleiselag med lokale bedrifter kan du nå trå rett ut i sjakten.

Noen får et sug i magen når de ser tregulvet 20 meter under seg. Men det er ingen grunn til å føle seg utrygg. Konstruksjonen er bygget og nøye testet for å tåle åtte tonns vekt. Glassgulvet er det eneste i sitt slag og et spennende og spektakulært element på denne guidede gruveturen.

Når går turen:

Neste mulighet er når 2022-sesongen er i gang. Mer info kommer senere.

Andre ting du kan se og oppleve på Koboltgruvene