Kulturstien

Haugfossen Rundt

Vannkraften fra Haugfossen er grunnen til at Blaafarveværket ligger under fossen. Pukkverk, vannrenner og bygninger utnyttet fossen på begge sider. Vi har tilrettelagt en vandring i de autentiske kulturminnene etter stordriftstiden på 1800-tallet.

Start på Blaafarveværket ved Glasshytta og følg stien opp Fossekleiva langs Haugfossen med avstikkere til utsiktspunkter over fossen og Blaafarveværket. Gå i traseen til vannrennen som forsynte Blaafarveværket med vann. Opp gjennom grunnmuren til kornmølla kommer du til Haugfosstråkka med sine butikker og kafé idyllisk plassert på toppen av fossefallet.

Over elven Simoa går du på Haugfoss bro, som ble bygget av Blaafarveværket i 1837 og restaurert i 2015. Kulturstien fortsetter ned Pukkeverkskleiva på nordre side av fossen til flere utsiktspunkter, restene etter det gamle pukkverket, og det store vannhjulet som igjen går rundt.

Ved foten av Haugfossen kommer du til stigerboligen Greteplassen. En stiger var ingeniør og hadde høy status. Inne i huset finner du en liten utstilling om Edvard Munchs besøk her i 1884. Har du med niste kan du spise den inne eller nyte godværet på benkene utenfor.

Fra Greteplassen kan du ta vannveien tilbake til Blaafarveværket og fullføre rundturen. Flåten over Simoa er festet på begge sider og man bruker håndmakt til å dra seg over. Jo flere man er, jo lettere går det.

Underveis på kulturstien har vi satt opp en rekke informasjonsskilter som viser gamle bilder og opplyser om det som en gang var. Haugfossen Rundt er en stor opplevelse i Blaafarveværkets nærmiljø, kulturminnemiljø og landskap.

Andre ting du kan se og oppleve på Blaafarveværket