Glasshytten

I hjertet av Blaafarveværket ligger den vakre Glasshytten, Nordens største bygning laget i bindingsverk. Glasshytten ble bygget helt tilbake i 1779 og var et nøkkelbygg i produksjonen av blåfargen. I dag er dette storstuen vår som benyttes til våre største arrangementer og konserter.

Sentralt plassert på Blaafarveværket ruver bygningen som på mange måter har blitt et symbol for oss med sitt særegne utseende. Glasshytten huset de store smelteovnene da driften pågikk for fullt og alt som til slutt ble til koboltblått pigment var innom her i foredlingsprosessen. Her ble koboltmalm, kvarts og pottaske smeltet sammen til blått glass, som så igjen ble malt til fint blått fargepigment.

Glasshytten er delt inn i tre rom. I Sydrommet kan du oppleve utstillingen «Blåfarvefabrikken – fra grått til blått». Her ser du modeller som viser hele den spennende prosessen det var å lage blått pigment. Fra koboltmalmen ble tatt ut av fjellet, til tønnene med ferdig pigment ble sendt ut til hele verden.

Her inviterer vi også til gratis søndagskonserter gjennom sommersesongen. Da kan du nyte alt fra lokale kor og unge talentfulle musikere fra Sparebankstiftelsens Dextra Musica til jazz og janitsjar. Glasshytten benyttes også til konferanser og i storsalen kan vi dekke til middag for inntil 330 personer i stemningsfulle og historiske omgivelser.

Andre ting du kan se og oppleve på Blaafarveværket