Besøk den ærverdige

Direktørboligen Nyfossum

Nyfossum var boligen til Blaafarveværkets tekniske direktør. Herskapshuset er omgitt av en vakker hage, med urter, roser, lysthus og karpedam. Her kan du nyte kunst og historie i grønne omgivelser.

Nyfossum er nå stengt for sesongen, vi ønsker velkommen igjen sommeren 2022.

Direktørboligen rammer inn gårdstunet sammen med låven og stabburet. Her kan du besøke Stabbursbutikken som byr på Blaafarveværkets produkter, hageutstyr, urter og keramikk. Det er også kioskutsalg med kaffe og kaker. I den vakre hagen kan du se gammeldagse buskroser, det vakre lysthuset og andedammen. Benker og bord innbyr til piknik i det grønne. I hagen står også en humleskulptur av Elena Engelsen. Skulpturen er en del av prosjektet Nymoen Rundt som er en kultursti som man også kan lese mer om i fjøset i Tømmerlåven.

Å fremstille blåfarge var en avansert prosess, og krevde høye ferdigheter innen kjemi. En av verdens fremste fargeekspert, Friedrich Roscher, kom til Blaafarveværket som teknisk direktør fra 1820-40. Han designet den herskapelige boligen på Nyfossum til seg og sin familie.

Restaureringen av direktørboligen ble lagt så tett opp til det opprinnelige som mulig. Her inne blir du satt tilbake til 1840-tallets tidsånd. Med det faste inventaret intakt på kjøkkenet kan du forestille deg tjenerstaben som tilberedte familien Roschers måltid ved det store ildstedet, og du kan følge den «hemmelige» tjenertrappen til de fine stuene i annen etasje, til fru Roschers oppholdsrom.

I dag er Roschers hjem også et Ida Lorentzen museum. På vandring gjennom stuer, soverom og barneværelser vil du oppdage Ida Lorentzens nydelige bilder med motiver fra husets kjølige eleganse.

Tømmerveggene i den gamle låven gir en helt spesiell atmosfære for de årlige utstillingene vi viser. Her har kunstnere som Torvald Moseid, Synnøve Anker Aurdal, Dronning Margrethe 2. av Danmark, Magne Furuholmen og andre samtidskunstnere prydet veggene. Det er alltid spennende å se hvordan kunstnerne utnytter de rustikke rommene fra år til år.

Andre ting du kan se og oppleve på Blaafarveværket