Blaafarveværket

På Blaafarveværket er det mange aktiviteter for både store og små! Her finner du den årlige kunstutstillingen, historiske utstillinger om Blaafarveværket, turistinformasjon, hjemmelaget mat i Bødtkerkroa og «Den Blå Butikk». Barnas Buldrehule er et spennende tilbud for de minste.

Blaafarveværket er det gamle industriområdet langs elven Simoa som gjennom 50 år er forvandlet fra en samling falleferdige bygninger til en av Norges best besøkte turistattraksjoner med industrihistorie, kunstutstillinger og opplevelser for alle generasjoner i grønne omgivelser.

Museer og historiske utstillinger
Den kjemiske foredlingen fra malm til blåfarge fant sted på selve Blaafarveværket. Etter å ha kjørt malmen med hest og kjerre fra Koboltgruvene til Haugfoss og knust i pukkverket ved elven Simoa, fraktet man den videre over elven til Blaafarveværket. Her ble koboltmalm, kvarts og pottaske smeltet sammen til blått glass, og malt til fint blått fargepigment.

Grunnlaget for Blaafarveværket ble lagt på Skuterudåsen, 8 km unna, der koboltfunnet i 1772 gjorde at man startet gruvedrift. Malmen som ble tatt ut av fjellet måtte bearbeides for å lage det ferdige produktet koboltpigment. For å få til det trengte man pukkverk, møller og store smelteovner. Til disse prosessene trengte man kraft, og den kraften skulle Haugfossen komme med.

Industriområdet som vokste opp utover 1800-tallet ble til Norges største bedrift med over 2000 ansatte på det meste og var en eventyrhistorie som mangler sidestykke i norsk sammenheng. Men som kjent tar alle eventyr slutt og i 1893 var det også snipp snapp ute på Blaafarveværket.

Turistinformasjonen
Det gamle tømmerhuset er det første som møter deg når du kommer til Værket. Her inne ligger informasjonen for hele regionen. Et lite utvalg av våre produkter selges også her i tillegg til billetter og kiosk.

Det er viktig for oss at museet er tilgjengelig for alle. Derfor er det ingen parkeringsavgift eller billett for å komme inn og bruke området. Den eneste billetten du får kjøpt her er inn på kunstutstillingen. Til og med konsertene i Glasshytten fra 1776 på søndager i sommersesongen har gratis inngang!

Glasshytten
Med utstillingen «Blaafarvefabrikken – Fra koboltmalm til blåfarve” i glasshytten får du innsikt i hele prosessen fra gruvedriften på Koboltgruvene til ferdig blått fargepigment på Blaafarveværket. I Glasshyttens hovedsal, hvor de store smelteovnene tidligere var plassert, arrangerer vi konserter. Salen blir også brukt som festsal med god plass til rundt 300 personer for bespisning.

Bødkerkroa og Smia
Her var det bødkerverksted og smie. I bødkerverkstedet ble tønnene som fargepigmentet ble lagret og fraktet i bygget. I dag er dette Kroa på Blaafarveværket der vi serverer hjemmelaget mat fra kjøkkenet vårt.

Hjulhuset og Glasspaviljongen
I hjulhuset stod vannhjulene som drev fargeproduksjonen på Værket. I dag viser vi Blaafarveværkets historiske og tekniske produksjonsprosesser. Her finnes også en presentasjon av Blaafarveværkets arkivmateriale.

Den Blå Butikk
I Farvemøllen ble smelteglasset finknust til blått fargepulver. Her finner du nå ”Den blå butikk”, med Skandinavias største utsalg av koboltfarget glass. Her får du også kjennskap til Blaafarveværkets kundekrets fra hele verden, som er presentert i en permanent samling av gammelt koboltblått glass og porselen.

Arsenikktårnet
I denne bygningen ble koboltmalmen renset for arsenikk før den gikk til fargeproduksjonen i Glasshytten. Fra arsenikktårnet er det kort gangavstand bort til den mektige Haugfossen. Opp langs fossen går det egen gangvei til Haugfosstråkka.

Barnas Bondegård
Bondegården har mange dyr, gamle gårdsbygninger og arbeidsredskaper som de brukte på gården i gamle dager. Gården er et svært populært tilholdssted for de minste. Eget nisteområde.

Barnas Buldrehule
På Blaafarveværket, vis a vis Glasshytten er det en hule i fjellet. I alle år har besøkende, unge som gamle, blitt dratt mot denne hulen og undret seg hva dette er. Noen spør, er dette Koboltgruvene? Andre skaper sine egne teorier om hulen. Mange barn mener for eksempel at trollet bor der. Nå slipper dere imidlertid å lure på hva denne tomme lille hulen er, for nå er den blitt til BARNAS BULDREHULE! Les mer her!

Kunstutstillingen
Blaafarveværkets årlige kunstutstilling har siden 1978 vist skandinavisk kunst med høy kvalitet for et bredt publikum. I utstillingsbygningen har vi egen bokhandel med et bredt utvalg av vår egen kunstlitteratur, kort og plakater.

Uteområdet
På Værket ligger det et stort parkanlegg med bord og benker. Her er det også lekeplass for de minste. På varme dager er badeplassen et fristende tilholdssted, med bade- og fiskemuligheter i elven Simoa.

Vi bruker mye ressurser på å holde det grønt og fint på Blaafarveværket. Parkområdene er prisbelønnede og er populære til piknik og rekreasjon. Bygdetunet med gamle bygninger fra regionen er hjem for den populære Barnas Bondegård der mange får nærkontakt med dyr for første gang.

Blaafarveværket er utgangspunktet for flere kulturstier som er merket, både Haugfossen Rundt og Nymoen Rundt. Dette er spennende og lærerike rundturer i nærområdet som viser mer av Blaafarveværkets historie.

Les mer om alle aktiviteter og attraksjonene du kan oppleve på Blaafarveværket her på blaa.no.

Andre ting du kan se og oppleve på Blaafarveværket