Nordgruvene Rundt – funnstedet

Følg de enorme dagbruddene i området ved det aller første koboltfunnet i 1772!

De enorme steinmassene liggende i ryddige etasjer forteller den klare historien: Her har det vært drevet stort. Underveis i kulturstien Nordgruvene Rundt går vi praktisk talt i kulturminnene. Her ligger grunnmurer etter bygninger som hadde ulike funksjoner i gruvedriften, og andre spor som viser til utvinningen av malm fra Koboltgruvene, helt tilbake til det første funnet i 1772.

Denne turen har både tilrettelagte utsiktspunkter underveis og informasjonsskilter ved kulturminnene. Det gjør vandringen til en spennende, lærerik og lett tilgjengelig tur i et særpreget gruvelandskap.

Få med deg den fantastiske utsikten – nedover dagbruddene og mot Gruvetråkka, men også utover bygda og Tyrifjorden. Husker du på å skrive deg inn i boken vår, i postkassen på den lille broen over dagbruddet, er du også med i trekning av premier gjennom året.

På toppen av Nordgruvene ligger «kongesteinene». Du går nemlig i kongelige fotspor her. Se etter oransje inskripsjoner i fjellet fra både Kong Harald V og finansminister von Stemann.

Den siste sløyfen går rundt i vårt prosjekt «Skuterudåsens vannveier» der pukkverkene fra den første driften på 1770-tallet tas frem. Dette området er i kontinuerlig utvikling de neste årene. På returen passerer du DNTs turisthytte Koboltkoia. Dette er en ubetjent turisthytte med 12 sengeplasser liggende i fantastiske omgivelser på Nordgruvene.

Første del av rundturen har tilrettelagte utsiktspunkter mot dagbruddene slik at alle kommer tett på. Disse er også tilpasset elektriske rullestoler. Terrenget og høydeforskjellen på turen gjør at vi anbefaler elektrisk stol.

Se også

Barn i Koboltgruvene

Barnas gruvetur

Familietur i Koboltgruvene i høstferien

Gruvebutikk med turistinformasjon

Gruvekroa, Koboltgruvene

Gruvekroa

Barn ser på utstilling i gruvemuseene, Scheidehuset, Koboltgruvene.

Gruvemuseene

Fra Gruvesafari i Koboltgruvene

Gruvesafari

Historisk gruvetur

Dagbrudd i Nordgruvene, med blåse som markerer første malmfunn. Tone Steinsvik som ser utover. Koboltgruvene.

Jakten på kobolten

Kittelsenmuseet på Koboltgruvene

Kittelsen-museet

Sydgruvene, Koboltgruvene. Kultursti

Sydgruvene Rundt