Skuterudåsens vannveier

Vårt store kulturstiprosjekt på Nordgruvene er en vandring tilbake til den aller første delen av Blaafarveværket og Koboltgruvenes historie, som startet i 1772.

I Bergmesterstuen på Gruvetråkka kan du se en utstilling om Ole Witloch. Dette er mannen som fant koboltmalm på Skuterudåsen i 1772, den første jakten på kobolten! Gjennom arkivet vårt har vi en god pekepinn på hva Ole Witlochs eiendeler var da han gikk bort. Slik kunne vi gjenskape hans miljø.

Følger du skiltene oppover langs de enorme dagbruddene kommer du til stedet der Witloch fant den første koboltmalmen. Nyere forskning kaster nytt lys over funnet i 1772 og prøvedriften i de påfølgende årene før anleggelsen av Blaafarveværket i 1776. Ved hjelp av historiker og forsker Bjørn Ivar Berg har vi med stor sikkerhet markert akkurat hvor det første funnet ble gjort. Se etter en oransje blåse som svever ute i dagbruddet!

På vei oppover opplever du flotte utsiktspunkter og kommer tett på den delen av gruvedriften som ikke forgikk under jorden, nemlig dagbruddene. De enorme steinmassene som ble tatt ut, liggende i ryddige etasjer forteller den klare historien: Her har det vært drevet stort. Underveis går vi praktisk talt i kulturminnene. Her ligger grunnmurer etter bygninger som hadde ulike funksjoner i gruvedriften, og andre spor som viser til utvinningen av malm fra Koboltgruvene, helt tilbake til det første funnet i 1772.

Denne turen har både tilrettelagte utsiktspunkter underveis og informasjonsskilter ved kulturminnene. Det gjør vandringen til en spennende, lærerik og lett tilgjengelig tur i et særpreget gruvelandskap.

Få med deg den fantastiske utsikten – nedover dagbruddene og mot Gruvetråkka, men også utover bygda og Tyrifjorden.

Familieaktivitet

Vi har satt ut 6 stemplingsposter langs ruten. Finn alle postene mens dere beveger dere tilbake i tid til der alt startet i 1772, opplever de fantastiske dagbruddene og beveger dere i et unikt gruvelandskap. Premie til barn som leverer ferdig stempelkort i Gruvebutikken.

På toppen av Nordgruvene ligger «kongesteinene». Du går nemlig i kongelige fotspor her. Se etter oransje inskripsjoner i fjellet fra både Kong Harald V og finansminister von Stemann.

Den siste sløyfen går rundt i vårt prosjekt «Skuterudåsens vannveier» der pukkverkene fra den første driften på 1770-tallet er tatt frem igjen. Fra Nordgruvetjern med den flotte dammuren ligger murene etter tre pukkverk på rekke og rad nedover åsen og viser vannveien nedover. Her har vi rekonstruert vannrenne og et av pukkverkshusene for å vise dimensjonene i anlegget her.

Dette området er i kontinuerlig utvikling og planlagt ferdig til vårt 250-årsjubileum i 2026..

På returen passerer du DNTs turisthytte Koboltkoia. Dette er en ubetjent turisthytte med 12 sengeplasser liggende i fantastiske omgivelser på Nordgruvene.

Første del av rundturen (opp til «kongesteinene» har tilrettelagte utsiktspunkter mot dagbruddene slik at alle kommer tett på. Disse er også tilpasset elektriske rullestoler. Terrenget og høydeforskjellen på turen gjør at vi anbefaler elektrisk stol.

Hele turen her er ca. 2,5 km men med mange muligheter til å gjøre den kortere om man vil.

Se også

Barn i Koboltgruvene

Barnas gruvetur

Gruvebutikk med turistinformasjon

Gruvekroa, Koboltgruvene

Gruvekroa

Barn ser på utstilling i gruvemuseene, Scheidehuset, Koboltgruvene.

Gruvemuseene

Fra Gruvesafari i Koboltgruvene

Gruvesafari

Historisk gruvetur

Kittelsenmuseet på Koboltgruvene

Kittelsen-museet

Sydgruvene, Koboltgruvene. Kultursti

Sydgruvene Rundt