haugfoss og reiff.jpg

Edvard Munch på Modum

Edvard Munch kom til Modum i august/september 1884 og bodde i Madame Reiffs pensjonat på Haugfoss. Blaafarveværket var fortsatt i drift på denne tiden og pensjonatet lå i Værkets byggmestergård.

Munch skulle  egentlig kommet til Modum året i forveien, for å delta på Frits Thaulows friluftsakademi, men ble stoppet av sykdom. Munchs rom må ha ligget i pensjonatets østvendte gavl hvor morgensolen, som på denne tiden av året går ganske lavt, har kommet inn i rommet med lyseblå koboltfarvede vegger.

 

Det var fargevirkningen Munch opplevde. Morgenlyset mot de koboltblå veggene, sammen med alt det hvite sengetøyet i pensjonatet. Modellen var den 16 år gamle Thora Emilie Dahlen fra Haugfoss. Han kunne ikke forlate Modum før dette bildet var ferdig og skrev til sin tante at han håpet at det kanskje kunne bli et utstillingsbilde. Bildet ble et storverk, ”Morgen”, 1884.

 

Munchs egen beskrivelse

 

”Jeg holder på med en pige. Ja du synes vel det er underlig at jeg igjen kommer med en pige i morgenstemning men motivet var alt for vakkert til at jeg kunde undlade at benytte det. Det er kort og godt en pige som er stået op af sit kydske leie og er ifærd med – siddende på sengekanten at trække på seg strømperne. – Sengen er hvidlig dertil kommer hvide lagener, hvid særk, natbord, hvidt betrukket, hvide gardiner samt blå væg. Det er farvevirkningen.”

 

Munchs brev til sin tante

 

”... Jeg kommer vel til at blive her endnu denne uge ud, dels fordi jeg har godt af det for min helse da det er deilig luft her, dels fordi jeg må se til at blive færdig med et billede. Jeg ved ikke hvorvidt jeg får noget utstillingsbilde deraf, men det kunde hænde. Bliver det ikke noget billede angrer jeg alligevel ikke på at jeg reiste hidop da jeg tror jeg har havt meget godt af opholdet...”

 

”...i går var jeg i et sammenskudsball og dansede til kl. 3½ samt morede mig fortræffeligt...”


Gildet foregikk i Blaafarveværkets doktorgård på Nymoen der verkslege Dr. Dedichen bodde med sin familie.

 

Verksarbeiderdatter Thora Emilie Dalen

Modellen Thora Emilie Dahlen var en verksarbeiderdatter, vokst opp på Nymoen. Hun var i denne tiden medhjelper på Madame Reiffs pensjonat på Haugfoss. Hennes mor fulgte som anstand til pensjonatværelset. Egentlig mislikte Madame Reiff, som drev pensjonatet, at kunstnerne tok med seg malersaker inn. Men for Munch må hun ha gjort et unntak. La oss si at hun for Munch heldigvis gjorde et unntak.


Her kan du se å høre den digitale fortellingen med flere bilder og illustrasjoner.


Stigerboligen Greteplassen

Rett over elven for Blaafarveværket ligger Greteplassen. Denne lille husmannsplassen var stigerbolig for Blaafarveværket og det var her Thora Emilie Dalen bodde mens hun satt modell for Edvard Munch. I dag er boligen restaurert og innredet slik den var på slutten av 1800-tallet. Stedet ligger praktfullt til ved foten av Haugfossen og inngår i kulturminneløypen Haugfossen Rundt.

 

edvard munch morgen.jpg

Edvard Munch - Morgen

DSC_0074.JPG

Greteplassen - stigerboligen til venstre

3340 Åmot i Modum Tlf. 32 77 88 00 - info@blaa.no    © Blaafarveværket 2010