Koboltgruvene tråkka.jpg

Koboltgruvene

Koboltgruvene strekker seg tre kilometer fra nord til syd. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet grunnlaget for Norges største industribedrift. Det unike kulturlandskapet er formet av gruvearbeiderne som tok ut millioner av tonn med stein fra fjellet.

Dagbrudd

På Koboltgruvene kan du oppleve de mektige dagbruddene med utsiktspunkter tilrettelagt for alle. Se ned i dype juv, eller nyt den praktfulle utsikten over Tyrifjorden.

Gruver

Vi har tre forskjellige guidede turer inn i Koboltgruvene. Se siden om gruveturer for mer info. Er du nysgjerrig på flere opplevelser i de underjordiske tunellene kan du sammen med vår guide følge koboltåren. Når du står i de fantastiske hallene inne i fjellet ser du hvordan menneskene utnyttet naturressursene for over 200 år siden.

Gruvemuseer

Bygningene på gruvetråkka er rekonstruert i sin opprinnelige form og omgjort til museer med fri entré. Her får du innblikk i arbeidsmetoder og arbeidsredskaper fra gruvedriften med smakebiter fra forskningen i Værkets rikholdige arkivmateriale som er tilgjengelig for publikum.

I Scheidehuset kan du se en utstilling om mineralenes betydning før og nå. I annen etasje ligger skolemuseet som presenterer Blaafarveværkets tre skoler. Det var i Scheidehuset koboltmalmen ble ”scheidet”, skilt for hånd av gutter i 11-18 årsalderen. Den verdiløse gråsteinen ble kastet på felshaugen som dannet det særegne industrilandskapet på Koboltgruvene.

 

Gruvekroa

Gruvekroa er et naturlig samlingspunkt på Koboltgruvene. Her serverer vi vår hjemmelagde mat i den hyggelige Gruvekroa. Her ligger også gruvebutikken med utsalg av vår gruvelagrede ost. Gruvebutikken er informasjonssenter for gruvene, med salg av billetter til gruveturene.

 

Turområder med kulturstier

På Koboltgruvene finner du tilrettelagte turstier med flotte utsiktspunkter: Gruveåsen kultursti og Dagbruddene rundt.

 

Kittelsen-museet

Blaafarveværkets Kittelsen-museum ligger på Koboltgruvene. Dette var tidligere bolig for gruvearbeiderne, og skaper i dag en flott ramme rundt utstillingen for vår nasjonalkunstner, som skildrer dette landskapet og den norske natur på sin helt spesielle måte.

 

Koboltgruvene som filmkulisser

Koboltgruvene har to ganger de siste årene blitt brukt som kulisser i store norske kinofilmer. Første gang var i januar 2011 da deler av barnefilmen "Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn" ble spilt inn. Koboltgruvene var blånissenes bosted og ble innredet med både blåbærfabrikk og ullfabrikk. Her ble kulissene stående igjen og i flere sesonger gikk det egen gruvetur for barn hit. Både kinofilmen og gruveturen var veldig populære.
Andre gang gruvene ble brukt som kulisser var sommeren 2012. Da var det "Gåten Ragnarok" som ble spilt inn og Koboltgruvene var gjemstedet til selveste Ragnarok-ormen. Det ble også spilt inn flere rappelleringsscener. Gjennom disse filminnspillingene har vi hatt besøk av kjente skuespillere som Per Christian Ellefsen, Bjørn Sundqvist, Nicolai Cleve Broch og Pål Sverre Hagen med fler.

 

Slik kommer du deg til Koboltgruvene

Koboltgruvene ligger ca. 8 km fra selve Blaafarveværket. Fra avkjøringen til Åmot på Rv. 35 er det godt skiltet hele veien når du kommer fra Hokksund/Drammen. Kommer du fra Hønefoss følger du skiltene mot Rv. 280 til Gol. Da vil du se direkte skilting til Koboltgruvene ved Statoil på Sysle, ca. 5 km fra Vikersund.

 

Video

Se presentasjonsvideo her.

Gruvetur_balkon.jpg

Gruvevandring.

Vaffel.JPG

Nydelige vafler

3340 Åmot i Modum Tlf. 32 77 88 00 - info@blaa.no    © Blaafarveværket 2010